Connect with us

Istorijat

275

Blago svakog segmenta života, a posebno sporta čine oni najmlađi – devojčice i dečaci. Obzirom da je često izuzetno teško prilagoditi mogućnostima najmlađih sportista sa pravilima i obavezama svakog vrhinskog sporta, svojevremeno se “rodila” ideja da se sve uskladi sa objektivnim okolnostima.

Tako je “breg prišao Muhamedu”, … stvoren je mini basket, kao košarkaški pokret i automatski kao mogućnost da se klinceze i klinci igraju i istovremeno uče sa loptama i koševima posebno prilagodenim njihovim sposobnostima u tom dobu. Početkom 80-ih godina prošlog veka, grupa vizionara i košarkaških neimara započela je akciju, bolje reči pokret – mini basket. Na čelu sa Bratislavom Đorđevićem i Radničkim LMK, sa predsednikom Nebojšom Popovićem, doajenom naše ali i evropske košarke, započela je nova era u radu sa najmlađim košarkašima, kao mogućnost stvaranja baze za ozbiljnu košarku. Nažalost, kao i mnogo toga pre ali i posle, pokret je zamro posle godinu dana, da bi se na raskrsnici dva veka i milenijuma, 2000. godine, ponovo “rodio”, ovog puta mnogo organizovanije, aktivnije, … sa ljudima kojima je to bila prevashodna želja i zadatak.

Neverovatno lako je reci ali uzasno tesko uraditi sve ono sto je mini basket u Srbiji ucinio u kontinuiranom radu od vec 15 godina. Sve je pocelo 2000. godine, na Mc Donalds ligi gde su podeljene mini basket konstrukcije na kacenje, kosevi i lopte. Velicanstvena ideja, u godinama koje su dolazile prerasla je u fenomenalnu manifestaciju kosarke prilagodjene uzrastnoj kategoriji dece. Iste godine, odigran je Prvi “Bozicni Mini basket festival” na beogradskom sajmu, u hali 3.

Izasla je i Mini basket revija, namenjena najmladjima. Inovacija u bavljenju kosarkom za najmladje bio je Mini basket na travi i posebno konstruisana kos konstrukcija bez table sa prilagodjenom visinom. Usledio je Mini basket festival na malom Kalemegdanu pod nazivom “Mini trofej Petronije”.

Mini basketasi su ucestvovali u akciji “Deci Kosova i Metohije” i ceo festival je imao humanitarni karakter.Priredjena je i izlozba fotografija, kao prikaz prethodnih aktivnosti. Iste godine prvi put je ustanovljen prelazni pehar za izuzetan doprinos klubova u radu u mini basketu. Sledi jos niz manifestacija:”Uskrsnji festival” u Pragu, “Majski festival” na Adi, “Dani izazova” na Kosutnjaku, akcija “Za srecno detinjstvo”…

“Sacuvajmo decu” je takmicenje koje je organizovano po skolama i ukljucilo je decu od I do IV razreda gde se svako godiste takmicilo posebno. Ucestvovale su sve osnovne skole 11 beogradskih opstina i svaka skola je dobila kosarkaske table i lopte. U vreme letnjeg raspusta organizovan je kamp i promovisan slogan “Mini basket-maksi zabava”!Kamp na Adi, festivali u Niskoj banji, Kikindi, Zajecaru, Kragujevcu, Bujanovcu su samo neke od manifestacije koje su se odvijale u oraganizaciji Mini basket Srbije.

Akcija “Budi kosarkas” u svitanje Prvenstva Evrope 2005, obuhvatila je gostovanje u skoro 30 gradova i mesta sirom Srbije, uknljucujuci i Kosovsku Mitrovicu. Manifestacija je zavrsena velikim finalom na Adi Ciganliji, a vrhunac svega bilo je Kobajagi EP minibasketasa iste godine na Beogradskom sajmu.
Zajvaljujuci nama, mini basket je usao i u vrtice. Sama cinjenica da u brojnim vrticima Beograda postoje table sa obrucima za mini basket, govori u prilog tome. Tu nismo stali, naprotiv. Obogatili smo akciju i nazvali je “Hiljadu kosica za malog orlica”, a osim Udruzenja, donatori su nasi vrhunski kosarkasi i uspesne firme sirom Srbije. Ulazak u predskolske ustanove je baza mini basketa, za decu od 3-6 godina koja rade po programu “Mini basket igraonica”.
Napravljen je i Mini basket centar u saradnji sa Dynamic sportskim klubom. Jos jedan znacajan datum je 05.decembar 2006 godine i ulazak Mini basketa u redovnu nastavu I,II,III i IV razreda osnovne skole “Kralj Petar II Karadjordjevic” u Beogradu. Slogan ove akcije bio je “Mini basketasi vas mole, kosarka u skole”. Za mladji skolski uzrast, za decu od 7-10 god radi se po programu “Mini basket radionica”.
Ako bi izdvojili odredjene segmente po kojima je nas rad prepoznatljiv onda bi to bili: “Mini basket”- animiranje dece uzrasta od 3 do 6 godina, “Mini basket na travi”- sa posebnim pravilima i igrom na travnatom terenu, “Mini basket” u sali i na otvorenom, “Budi kosarkas”,”Kosarkica” i “Kosarka tvoja igra”. Zahvaljujuci Udruzenju mini basket Srbija, i Budimpesta je dobila medjunarodni mini basket turnir”Deda Mrazov kup”. Mnogi mali kosarkasi iz Beograda su bili ucesnici tog turnira.
Medjunarodni Mini basket festival “Rajko Zizic” tradicionalno okuplja sve veci broj minibasketasa, takmicenje je festivalskog karaktera. Festival svake godine ima izlozbu fotografija, press centar i strucne seminare za trenere. Radna tema je “Od min basketa do kosarke”.
Velika “armija” malisana koja iz godine u godinu odusevljeno prati sve nase akcije, dobija zadovoljstvo igrajuci se na svakoj manifestaciji. Oni koji su 2000 poceli sa nama sada su seniori, prvotimci u klubovima svih nasih liga, neki i na pragu prve reprezentacije. Iz godine u godinu dolazili su novi, sa jos vecom zeljom da se igraju i nauce sto vise mogu.”Dunavski mini basket trofej” ili “4B” je akcija bazirana na tri osnovna principa: kosarci za najmladje, putovanju i druzenju.
Takodje je organizovano “3-3 kobajagi Svetsko prvenstvo” na platou ispred Upravne zgrade “NIS” kompanije, po ugledu na seniorsko prvenstvo. Ucestvovale su 24 ekipe i njihove ambasade u dresovima zemalja ucesnica SP, po identicnom sistemu takmicenja.
Nije slucajno sto je moto mini basketas-Svi su pobednici! Iako su pobede i porazi sastavni deo svakog sporta, zelja mini basketasa je nesto sasvim drugo. Mini basket je stvoren da bi se deca kroz igru ucila kosarkaskoj igri, jer u svakom pa i u najmanjem detalju kosarke stoji IGRA. Igra je deo magije a kosarka je magicna igra pod obrucem. Ko jednom oseti tu moc magije, moc igre, vecno ostaje deo magicne igre.
Nasu aktivnost prepoznala je Naftna Industrija Srbije koja nas podrzava kroz program “Energija sporta”. U zelji da se ova saradnja nastavi, mini basketasi se kroz odigrane brojne festivale, turnire i NIS Mini basket ligu, zahvaljuju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply