Connect with us

Plan i program rada 2016/17

DOBRO DOŠLI U SVET MINI BASKETA

1. NIS Mini basketijada Leskovac

Osma po redu NIS-ova Mini basketijada održala se u septembru 2015.godine u vreme održavanja Roštiljijade. Učestvovovali su minibasketaši iz južnog regiona (Leskovac), devojčice i dečaci 2004, 2005. godište i mlađi. Utakmice su se odigrale u sportskoj hali “Sajmište” u Leskovcu na dva postavljena terena. Učešće su uzeli i predstavnici iz okruženja. Nakon održanih utakmica, minibasketaši su se pridružili karnevalskoj povorci gde su ih pratile maskote: NIS-ove bubamare, Mačor “Macho” i “Adko”, maskota minibasketaša.

Svi učesnici su pobednici i svaka ekipa dobila je pehar za učešće, a svaki učesnik prikladne nagrade od strane sponzora.

2. Mi pokrećemo igru – nas pokreće NIS

Prezentacija kojom Mini basket počinje novu sezonu svojih aktivnosti je “Mi pokrećemo igru – nas pokreće NIS” koja se odigrala 05.09.2015. godine na platou ispred zgrade NIS-a i hotela Hajat, sa početkom u 10h.

Učestvovali su devojčice i dečaci rođeni 2004. godine i mlađi. Prezentacija obuhvata: ulični basket “3 na 3”, Minibasket na travi i promociju nove igre “Košarkica”.

Košarkica je igra koja se igra na 2 teleskop koša, ekipu sačinjava 12 igrača i igra se 4 puta po 5 minuta. Reket čine dva koncentrična kruga prečnika 4m i 8m. Visina teleskop koša (koš bez table) je 2.60m i igra se loptom br. 5.

3. Mini basket na travi

mini basketI ove godine mini basket na travi će imati promocije po gradovima Srbije.

Mini basket na travi je igrica koja se igra na jednom košu postavljenom na visini 2.60m, bez košarkaške table. Teren čine dva koncentrična kruga prečnika 4m i 8m. Ekipa broji 12 igrača od toga svaka trojka igra po jednu četvrtinu i igra se po sistemu “3 na 3”. Jedna četvrtina traje pet minuta, a pauza između četvrtina je jedan minut. U toku trajanja četvrtine nema menjanja igrača.

4. Sajam sporta

U organizaciji Sportskog saveza Srbije, i ove godine, u hali 2 na Beogradskom sajmu, biće postavljene mobilne konstrukcije na visini 3.05m i 2.75m, kao i teleksop koševi na visini 2.60m i 1.80m, kao i svi pomoćni rekviziti za minibasketaše.

5. NIS Mini basket liga

NIS Mini basket liga počeće u regionu Beograd 26 – 28.12.2015. god. Sve utakmice će se odigravati na Beogradskom sajmu, u hali 2. Pravo učešća imaju devojčice i dečaci rođeni 2005. godine i mlađi. Igra se po pravilima mini basketa.

Učesnici će biti podeljeni po grupama i svaku grupu sačinjava šest ekipa. Igra se po jednokružnom bod sistemu. Utakmica može da se završi i nerešenim rezultatom. Takmičenje traje pet kola, odnosno pet vikenda. Učestvovaće više od 500 minibasketaša.

Takmičenje minibasketaša u Niškom regionu će se održati u organizaciji KK “Junior” iz Niša. Igra se po pravilima mini basketa.

NIS Mini basket liga nastaviće takmičenje i tokom maja 2016.godine u regionima Novi Sad, Čačak i Kragujevac.

6. “Deda Mrazov kup”

“DEDA MRAZOV KUP” se već jedanaestu godinu unazad organizuje u Budimpešti, od 20-23.12.2015. godine. Domaćin ovog prednovogodišnjeg okupljanja je Košarkaški savez Budimpešte. Ovom takmičenju u mini basketu, pored klubova iz Beograda, pridružiće se i minibasketaši iz gradova Srbije, kao i regiona.

Takmičenje je po pravilima mini basketa, sa odgovarajućom koš konstrukcijom i loptom. Ekipu čini 15 igrača; svaka petorka igra po jednu četvrtinu, a u poslednjoj trener bira petorku.

Svi učesnici takmičenja su i pobednici. Svečano zatvaranje, dodela pehara, medalja i nagrada za najbolje predstavnike i dobra zabava biće priprema za predstojeće Novogodišnje praznike.

7. XV Međunarodni festival “RAJKO ŽIŽIĆ”

Od 13. do 17. januara 2016. godine biće organizovan XVI Međunarodni mini basket festival “RAJKO ŽIŽIĆ” u hali 3 Beogradskog sajma.

Takmičenje je festivalskog karaktera i svi su pobednici. Na pet terena istovremeno se igraju utakmice po pravilima mini basketa. Koševi su na visini 3.05m, 2.75m, 2.60m i igra se loptom broj “5” i “6”. Pravo na učešće imaju devojčice i dečaci 2005. godište i mlađi, 2006, 2007. godište i mlađi.

Festival počinje programom svečanog otvaranja. U postavljenom press centru, posle svake utakmice biće organizovane konferencije za medije. U okviru prodajnog pulta moguće je kupiti neke od rekvizita za mini basket.

Jedan od terena će biti korišćen za održavanje seminara pod naslovom “Od mini basketa do košarke”. Prisustvo seminaru je i uslov za dobijanje bele licence budućih trenera u minibasketu.

Ovogodišnji seminar je podeljen u 3 segmenta:

 1. “Mini basket igraonica”
 2. “Minibasket učionica”
 3. “Košarkaška radionica”
 • Prezentacija “Nikola Tesla centar” – dr Ranko Rajović, “Sistem učenja”
 • Praktična prezentacija “Rani školski uzrast” – Milosav Reljin i Ljubomir Vasić
 • Prezentacija “Predškolski uzrast” – prof Branko Grbanušić
 • Vlada Đurović “Specifične vežbe za mlađu uzrastnu kategoriju, unapređenje driblinga i dodavnja”
 • Milan Josić “Kako se postaje kadetski reprezntativac”, uzrast 12 godina
 • Gordan Todorović “Akcione celine”, uzrast 11 godina
 • Rade Georgievski “Rad po stanicama”, uzrast 10 godina
 • Toza Matić “Individualni trening”, uzrast 14 godina

Seminar se organizuje peti put po redu i pozvani su svi Košarkaški savezi u okruženju. Nakon seminara biće održan koktel – mini basket zabava.

Poslednjeg (petog) dana festivala uz program svečanog zatvaranja, biće dodeljeni pehari ekipama učesnicima, kao i “pobednički” prelazni pehar.

Ukupan broj ekipa koje su učestvovale na prošlogodišnjem Festivalu je 217, odnosno, učešće je uzelo oko 3.000 devojčica i dečaka. Odigrano je 300 utakmica za pet dana Festivala.

8. NIS Minibasket liga – II deo

Drugi deo Mini basket lige igraće se u hali sportova “Novi Beograd” i SC “Šumice” 11.03.2016.godine. Pravo učešća imaju dečaci rođeni 2005.godine i mlađi.

9. Međunarodni “Uskršnji Mini basket festival” Niška banja

Sada već tradicionalni X Uskršnji festival okupiće minibasketaše, odnosno devojčice i dečake 2005. godišta i mlađe. Festival će biti održan 13 – 14.04.2016. god. na dva postavljena terena u Niškoj banji.

Ovom prilikom biće predstavljen Mini basket na travi, nova igra “Košarkica” i ulični basket “3 na 3”.

10. Novobeogradski mini basket turnir

Pravo učešća imaće dečaci i devojčice 2005. godište i mlađi. Igraće se od 02.04. do 30.04.2016. godine u Hali sportova na Novom Beogradu, u zavisnosti od slobodnih termina. Utakmice će se igrati radnim danima, od ponedeljka do petka.

Zatvaranje turnira je posle odigravanja “all star” utakmice, posle čega će uslediti svečano uručenje pehara i medalja.

Na Novobeogradski turnir pozvano je 10 zemalja Dunavskog toka.

11. “Dani mini basketa”

Ova akcija je osmišljena da obuhvati sve uzrastne kategorije koje mini basket podrazumeva. Akcija se organizuje kako u Beogradu, tako i u gradovima Srbije.

Dani mini basketa obuhvataju nekoliko akcija i to:

 • Mini minibasket – namenjen najmlađim učesnicima predškolskih ustanova
 • Mini basket na travi
 • Mini basket – u hali i na otvorenom
 • Košarkica – u hali i na otvorenom
 • Košarka tvoja igra
 • Budi košarkaš

Svaka od ovih akcija posebno će se odigrati tokom vikenda.

Mini basket klubovi će u svojoj organizaciji omogućiti okupljanje i druženje svih kategorija mini basketa i tako učestvovati u njegovoj promociji.

KEC – Košarkaški edukativni centar – “Od mini basketa do košarke” gde će se raditi po tri programa:

 • “Mini basket igraonica” – uzrast od 3-6 godina
 • “Mini basket košarkaška učionica” – uzrast od 7 do 10 godina.
 • “Mini basket radionica” – uzrast od 11 – 14 godina.

Osnovni ciljevi KEC-a su košarkaško edukativni rad sa decom između 3 -14 godina; edukacija trenera koji će pohađanjem centra i polaganjem ispita na kraju smene dobiti plavu licencu i zvanje opretivnog trenera.

12. Otvaranje “Mini basket edukatinog centra” – Košutnjak

U dogovoru sa Republičkim zavodom za sport na Košutnjaku, biće dislociran Minibasket centar, površine od 900 m2, pored zatvorenog olimpijkog bazena. Biće postavljeno šest koševa za sprovođenje treninga po stanicama i četiri koša za Minibasket na travi. U letnjem periodu ovaj prostor će se koristiti za Mini basket kamp.

13. XII Međunarodni mini basket festival Ranko Žeravica – Kikinda

Od 06-07.06.2016. biće održan Mini basket festival Ranko Žeravica, na dva postavljena terena. Pravo učešća imaju devojčice i dečaci 2005. godište i mlađi.

U toku festivala biće održana i dva predavanja namenjena trenerima za rad sa minibasketašima u predškolskom i ranom školskom uzrastu.

14. “Mini basket turnir” – Zlatibor 2016.

Na Zlatiboru će biti organizovana mini basket igraonica za decu predškolskog uzrasta i mini basket radionica za dečake i devojčice od I do IV razreda.

U toku sedmodnevnog boravka biće organizovan i “Mini basket turnir” gde će pravo učešća imati mini basketaši iz zemalja u okruženju. Celokupan program će biti održan u sportskoj hali na Zlatiboru.

15. “Mini basket maksi zabava”

Na Košutnjaku je postojao Mini basket Centar, sa svojim terenima i koševima prilagođenim za mini basket. Košarkaški tereni su promenom namene pretvoreni u teniske terene uz obećanje da će se dislocirati u okviru SC Košutnjak. Do danas obećanje direktora SC, nije realizovno.

Predviđalo se da od početka do kraja školskog raspusta, u 10 smena po šest dana (od ponedeljka do subote) sa šest trenera na šest koševa radi kamp za minibasketaše, po sistemu kružnog treninga, sa najviše 60 polaznika u smeni, za svu talentovanu decu koja nisu u mogućnosti da plaćaju članarinu i priključe se nekom mini basket klubu.

To znači da pored dva treninga dnevno, kamperi će imati časove radio reporterstva, novinarstva, slikanja, pravljenja zidnih novina i modne revije za klince i klinceze. Po završetku posle popodnevnog treninga i spuštanja “kamperske” zastave, deca će odlaziti svojim kućama i sutradan ujutru ponovo dolaziti u Edukativni mini basket Centar. Sve aktivnosti u okviru kampa moguće je pratiti preko beogradske radio stanice “S”.

Opština Novi Beograd nam je dodelila dva otvorena terena gde će nakon obeležavanja i sponzorskog markiranja, minibasektaši uživati u košarkakoj igri.

16. Izdavačka delatnost

“Udruženje Mini basket” Srbije nastavlja sa svojom izdavačkom delatnošću. Revija “MINI BASKET” će izlaziti 4 puta godišnje i namenjena je svim minibasketašiama i njihovim aktivnostima.Revija će predstaviti sve veće aktivnosti i učešća minibasketaša na dosadašnjim takmičenjima i gostovanjima, kao i najavu predstojećih događaja. Ostavili smo prostor i za najmlađe novinare koji žele da podele razmišljanja sa svojim vršnjacima. Pored štampane revije “Mini basket”, svakog meseca će izlaziti i revija sa aktuelnim sadržajem u elektronskom obliku putem web starnice www.minibasket.rs. Aktivnosti Mini basketa, kao i pitanja, sugestije, predloge moguće je pratiti putem facebook stranice Mini basket Srbija.

Posle svakog većeg okupljanja i takmičenja minibasketaša, objavljivaće se bilten sa svim rezultatima i podnostiti kao izveštaj sponzoru.

Planirana je i realizacija TV emisije koji bi se emitovala jednom mesečno u trajanju od 30 minuta. Sadržaj će pratiti sva dešavanja vezana za takmičenja i gostovanja mini basketaša.

Radio emisija će se emitovati jednom nedeljno i baviće se popularizacijom mini basketa kako u Beogradu, tako i po Srbiji.

17. “1000 košića za mladog orlića”

Predškolska ustanova nam je baza da deca zavole košarku i krenu u organizovano bavljenje mini basketom.

Mini basket je spustio starosnu granicu i organizovano krenuo u animaciju dece predškolskog uzrasta.

Zbog nedostatka rekvizita za organizovanje časova, pokrenuta je akcija opremanja svih predškolskih ustanova sa potrebnom opremom. Ovim želimo da animiramo sponzore koji će svojim učešćem omogućiti svoj deci predškolskog uzrasta da organizovano upoznaju košarku kroz igru. Akcija “1000 košića za mladog orlića” će svim vrtićima obezbediti po jedan koš i dve lopte (lopta broj 1 i broj 3) kako bi mogli organizovano da realizuju čas mini basketa.

Ovo će biti prilika da deca svoju igru obogate košarkaškim elementima. Promocije su bile organizovane u regionima: Čačak, Kragujevac, Niš, Novi Sad i Leskovac.

18. Ostale mini basket aktivnosti

 • Akcija “Budi košarkaš” – animiranje košarke se nastavlja organizovanjem turnira po gradovima Srbije.
 • Mini basket na trgovima – minibasket “street ball”, animiranje dece koja nisu uključena u rad minibasket klubova
 • “Sačuvajmo decu”
 • “Za srećno detinjstvo”
 • “Zaječarski DIN mini basket festival” – 8. po redu
 • “Uskrešnji turnir ZICER” – 9. po redu
 • “Da zajedno živimo bolje” Bujanovac – 5. po redu
 • “Mini basket festival FOKA” Kragujevac
 • “Vidovdanski kup” Ranilug

19. “Mini basket kup prijateljstva” Trebinje 2016.

“Put do uspeha” je tema ovogodišnjeg “Mini basket kupa prijateljstva” koji će trajati tri nedelje (u smenama po 7 dana) počevši od 28.06. 2016. god. na košarkaškim terenima kampa Dejan Bodiroga u Trebinju. Pravo učešća imaju devojčice i dečaci uzrasta 10, 11 i 12 godina. Uz savladavanje košarkaških veština, ekipe će se predstaviti kroz program (muzički, plesni, literarni, likovni….) i upoznati svoje vršnjake sa obeležjima svoje kulture i običajima.

20. “4B”

Akcija “4B” je osmišljena kao “street ball” takmičenje koje će se održi u četiti grada na Dunavu: Beogradu, Budimpešti, Bratislavi i Beču. Mini basket Street ball će se igrati kako na brodu, tokom putovanja, tako i po trgovima pomenutih gradova. Razmišlja se o proširenju ove akicje na bar još deset zemalja kroz koje protiče Dunav sa idejom da preraste u “Dunavski Minibasket trofej”.