Connect with us

Turniri

 

MOŽE I NA TRAVI

Poput dece, koja traže nov izazov i uvek im je ono što nemaju lepše i interesantnije, i Rade Georgijevski, sadašnji predsednik Udruženja mini basket, teži nečem novom, interesantnijem, lepšem, …
Tako je i nastao mini basket na travi, sada poznata igra sa novim akterima, onim najmlađim. U zelenoj oazi Beograda, na Košutnjaku, leta 2004. godine našla je i praktičnu primenu igra koja do tada nije bila poznata klincezama i klincima. Sa izmenjenim pravilima u odnosu na mini basket na praketu, počinje novo poglavlje priče o košarci za najmlađe. Ni trava umesto parketa, … ni gumena umesto kožne lopte, … ni konstrukcija bez table, … ni koš na sred terena, … nisu sputali male košarkaše da pokažu izuzetnu borbenost, želju i zalaganje, motiv za dobrom igrom i pobedom. Kao i u mini basketu na parketu tako i na travi važi pravilo „pasarele“, odnosno obaveza da se igra sa različitim igračima u svakom sledećom periodu, s tim što se samo u poslednjem periodu igra sa najboljom postavom na terenu. Koš je ostao na istoj visini kao i u klasičnom mini basketu, s tim što je konstrukcija bez table, obzirom da je teren okruglog oblika. Kao i svako takmičenje u mini basketu, tako je i na travi Košutnjaka bilo mnogo ekipa, sa velikim brojem klinceza i klinaca, koji su bili oduševljeni činjenicom da su akteri promotivnog takmičenja koje, sudeci prema reakcijama za vreme i posle turnira, ima lepu perspektivu.

“MINI BASKET kobajagi EVROPSKO PRVENSTVO 2005”!

Iako se bavi isključivo najmlađima i u to u samo jednom, pravom smeru, Udruženje mini basket Srbije, iz meseca u mesec trudi se da obrađuje svoje male ali sve brojnije članove novim akcijama i događanjima. Posle Petog međunardnog mini basket festivala “Rajko Žižic”, u Hali 3 na BGD Sajmu, gostovanja u Mađarskoj, zatim kampa u Mini basket Centru u Košutnjaku, Mini basket lige, Akcije “Budi košarkaš” koja još traje, na redu je najveća ovogodišnja akcija Udruženja mini basket – “MINI BASKET kobajagi EVROPSKO PRVENSTVO 2005”!
Dečaci uzrasta do 10 godina, podeljeni u 16 ekipa, na četiri terena Hale 3 Beogradskog sajma, takmičiće se od 01. do 04. septembra ove godine, na “MINI BASKET kobajagi EVROPSKOM PRVENSTVU 2005”. Svaka ekipa imace dresove i obeležja jedne od reprezentacija koje učestvuju na velikom EP 2005. u Beogradu. Na isti način biće podeljeni u četiri grupe na četiri terena – teren 1 je grupa A (Vršac), teren 2 grupa B (Podgorica), teren 3 grupa C (Beograd), teren 4 je grupa D (Novi Sad). Za razliku od Mini basket festivala, kada utakmice na svim terenima počinju istovremeno, na “MINI BASKET kobajagi EVROPSKOM PRVENSTVU 2005”, razlika u počecima duela biće 30 minuta.
“MINI BASKET kobajagi EVROPSKO PRVENSTVO 2005” imaće i svoje “obezbeđenje” – tzv SECURITY, a činiće ga najmlađi članovi Udruženja mini basket – devojčice i dečaci rođeni 1998. i mlađi!
Kompletno dešavanje pod radnim nazivom 123 409, a zvaničnim “MINI BASKET kobajagi EVROPSKO PRVENSTVO 2005”, počece u četvrtak u 12h, a svečano otvaranje zakazano je za isti dan, 01.09. sa početkom u 17h. Udruženje mini basket načinilo je režiju ceremonije svečanog otvaranja u pet segmenata. Prvi segment je pod nazivom POKRENI SE (čirlidersice), drugi IGRAJ SE (žongleri-minibasketaši), treća SREĆNO DETINJSTVO (mali latino plesači), četvrta KRENI (postrojavanje ekipa) i peta govor počasnog gosta “MINI BASKET kobajagi EVROPSKOG PRVENSTVA 2005”. Medijski sponzori su “Sportski Žurnal”, DSL “Sport”, “SOS Kanal” … U sklopu “MINI BASKET kobajagi EVROPSKOG PRVENSTVA 2005!”, biće održan i trenerski seminar svih trenera Udruženja mini basket Srbije, sa vrhunskim i vodećim predavačima mini basketa ne samo kod nas nego i u Evropi.Dešavanje pod radnim nazivom 123 409 imaće i svoj press centar, koji će biti na usluzi predstavnicima medija i takmičarima dok god traje prvenstvo. Posle svake utakmice biće održana konferencija za medije sa trenerima i igračima.
Jedan kompletan doživljaj koji treba da animira najmlađe zaljubljenike u košarku a ujedno da predstavlja uvod u ono pravo, veliko EP 2005, koje se održava od 16. do 25.09. Iz svega navedenog dolazi do zaključka da je čitav scenario, od ceremonije svečanog otvaranja do samog kraja takmičenja, u stvari preslikano dešavanje sa predstojećeg EP 2005. u Beogradu. Jedine razlike su u činjenici da će na “MINI BASKET kobajagi EVROPSKOM PRVENSTVU 2005”. igrati minibasketaši i da će se pod kupolama BGD Sajma igrati za plasman od 1. do 16. mesta, umesto do 8. mesta kao na velikom EP 2005.

 

DANI “MINI BASKETA”
14.10. 2006 – 14.04.2007. god.

Akcija “Za srecno detinjstvo”

* Mini mini basket
za uzrast od 3 do 5 godina

** Mini basket na travi
za uzrast od 6 do 10 godina

*** Mini basket u hali i na otvorenom
za uzrast od 6 do 10 godina

**** “Košarkica” u hali i na otvorenom
za uzrast od 6 do 10 godina

***** “Budi košarkaš”
za uzrast od 6 do 10 godina

* Akcija se sastoji u animiranju predškolske dece gde se stvaraju uslovi da deca uzrasta od 3 do 6 godina mogu da osete čari košarkaške igre. Za ovaj uzrast postavljaju se koševi na visini 1.60m i igrice se igraju loptom br. “3”.
Uzrast od 6 do 8 godina igra na teleskop – konstrukciji koja se podešava na dve visine: 2.10 i 2.60m.
Uzrast od 8 do 10 godina igra mini basket na mobilnim konstrukcijama na visini 2.60m sa loptom broj “5”.
Igra se i mini basket na travi po postojećim pravilima, kao i igrica “Košarkica” i “Budi košarkaš”.

* 6.10 i 7.10. 2006. god. u okviru dana mini basketa organizovani su turniri u osnovnim školama “Stevan Sinđelić” i “Filip Filipović” u Beogradu. Takmičenje je organizovano za učenike od I do IV razreda gde su podeljeni pehari , diplome i nagrade za ucešce na turniru.

* Ova vrsta dešavanja održana je i u Kraljevu gde je organizator bio KK “Mecina”.

* U organizaciji KK ŤKotežť 14.10.2006. god. u Kotežu, organizovani su dani mini basketa, gde je bilo prisutano oko 150 decaka i devojcica pedškolskog i školskog uzrasta. Tom prilikom su bile demonstrirane i igrice za uzrast mini basketa, kao i mini basket na travi.
* Dani mini basketa na opštini Palilula u organizaciji KK “Poštar” još uvek su u toku.

 

USKRŠNJI MINI BASKET FESTIVAL
NIŠKA BANJA – 24, 25. i 26. 04. 2006.

Mini basket Udruženje Srbije i Skupština opštine Niška Banja, organizuju Uskršnji mini basket festival od 24. do 26. aprila 2006. godine.
Povod za organizaciju festivala je otvaranje i puštanje u rad dugo očekivane nove sportske dvorane/balona.

 

BASKET NA DUNAVU

 

Regata na Dunavu, triatlon na Dunavu, … “Oj, Dunave, Dunave, …”, “Na lepom plavom Dunavu”, … Očigledno mnogo toga vezano je za Dunav, ali – košarka na Dunavu!?
Za slabije upućene, još jedna od ideja kako povezati mini basket, četiri prestona grada i veliku moćnu evropsku reku. Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd, trebalo bi da u perspektivi čine gradove domaćine četiri velika mini basket turnira, povezani u jedan!

Naime, Beč, Budimpešta i Beograd vec imaju velike turnire za najmlađe, Uskršnji, Deda Mrazov i Božicni, pa je preostalo da se i u Bratislavi “rodi” turnir istog ili bar približnog kvaliteta pa da četiri velika grada na velikoj reci imaju nešto što skoro niko nema.
U toku je i dogovor izmedu gradova koji vec imaju turnire da svi dobiju jednak rang, automatski i da imaju ujednačen kvalitet i da sve to ude u FIBA kalendar takmičenja. Kao i da se u kompletnu priču uključi i Bratislava.
Cetiri “B” za plavi Dunav i mini basket orkestre, pa to nema ni Bečka filharmonija!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply